U bent hier: Home - Industriebouw
U bent hier: Home - Industriebouw

Archive

 1. AKF WMD Drinkwater

  Reacties uitgeschakeld voor AKF WMD Drinkwater

  In 2019 zijn wij door Visser & Smit Bouw gevraagd om als bouwpartner aan te sluiten bij dit project. Wij mochten meedenken over de gevelsystemen bij het project “AKF” van WMD Drinkwater in Emmen. Een mooie uitdaging en precies waar onze passie ligt! Meedenken in een gevelsysteem dat esthetisch, akoestisch, constructief en bouwfysisch klopt.

  Tijdens dit nieuwbouwproject zijn er 8 grote ketels geplaatst die het water moeten gaan zuiveren op een speciale methode via een AKF-installatie. AKF staat voor Actief Kool Filtratie, dit zorgt er voor dat het drinkwater nog schoner wordt. Het drinkwater wordt door grote ketels geleid waar er koolstofkorrels aan worden toegevoegd. De ketels hebben een groot formaat (9,5 meter hoog en 4.5 meter breed), de ketels staan in het gebouw en zijn voor de montage van de staalconstructie geplaatst. Wij hebben er uiteindelijk een mooi jasje omheen mogen zetten.

  De gevel is opgebouwd uit sandwichpanelen die weer zijn voorzien van verticale en horizontale aluminium omegaprofielen. Voor de looks van het gebouw is er gekozen voor een bijzonder type hout van Burned Wood. Het bedrijf Burned Wood uit Enschede heeft het duurzame Accoya hout gebrand door middel van de Japanse techniek genaamd Shou Sugi Ban. Accoya is duurzaam hout van de uit Nieuw-Zeeland afkomstige Radiata Pine. Door het hout te acetyleren* wordt er voor gezorgd dat het hout niet rot, krimpt, vervormt of opzwelt. Burned Wood heeft de hoogst haalbare duurzaamheidsklasse, dit komt doordat het hout wordt gebrand. Hierdoor ontstaat een zwarte koollaag.

  Kortom een mooi en uniek project met nieuwe uitdagingen voor zowel de mensen van calculatie, engineering en projectleiding maar zeker ook voor onze montage. Het toepassen van houten gevelelementen is voor ons niet alledaags maar zeker interessant en uitdagend.

  Fotografie door Cora Berends – The ICompany

  *Acetyleren is een techniek die wordt toegepast om de eigenschappen van hout te verbeteren.

  Burned Wood

  Burned Wood is altijd duurzaam, circulair, FSC, van hoge kwaliteit en met een lange levensduur.

 2. Fijn Wonen Factory

  Reacties uitgeschakeld voor Fijn Wonen Factory

  Vanaf april 2021 tot en met eind 2022 mochten wij in Heerenveen bij Fijn Wonen Factory de gevels en het dak voorzien van beplating. Dit in opdracht van Van Wijnen Gorredijk B.V.

  Van Wijnen heeft een fabriek gerealiseerd waar ze zelf woningen kunnen produceren. In deze fabriek fabriceren ze prefab beton elementen voor de woningen die gebouwd moeten worden. In de nieuwe fabriek is het mogelijk om dit op een snelle, goedkope en schone manier te produceren. Per dag kunnen er in deze fabriek 20 woningen worden gemaakt!

  Een flinke klus voor zowel onze montage medewerkers als de projectleider en tekenaar/werkvoorbereider.
  Kevin mocht met de fabriek aan de slag en heeft alles in 2D en 3D mogen uitwerken. Met het tekenen en de werkvoorbereiding is Kevin bijna 9 maanden bezig geweest. De engineering van een project met deze omvang vergt veel tijd.

  In totaal zijn er 9030m2 sendzimir verzinkte stalen dakplaten gebruikt, dit is te vergelijken met 2 voetbalvelden aan oppervlakte. Om de stalen dakplaten te monteren was er een torenkraan benodigd van maar liefst 60 meter.
  Voor de sandwichpanelen is er gebruik gemaakt van de XL Forté coating en de Spectrum coating, dit zijn speciale coatings die gebruikt worden voor een buitengevel. De coating is verdeeld in de kleuren RAL 9006 Silver, 9007 Obsidian, 9023 Graphite. Deze kleuren zijn afwisselend gebruikt over de gehele gevel, dit geeft een mooie uitstraling aan het pand. RAL Het kader is uitgevoerd in RAL 9010, Pure White.

  Fotografie door Cora Berends – The ICompany

 3. Stikstoffabriek

  Reacties uitgeschakeld voor Stikstoffabriek

  Eind 2020 kregen wij bij Metaalbouw TSV de aanvraag binnen voor het mee bouwen aan de stikstoffabriek in Zuidbroek. In april 2021 zijn wij gestart met de engineering van deze fabriek. Vanaf juni 2021 is ons montage team aan de slag in Zuidbroek.

  Op deze locatie wordt er gebouwd aan de nieuwe stikstoffabriek. Deze stikstoffabriek zorgt ervoor dat er stikstof toegevoegd kan worden aan hoog calorisch (import)gas, door deze toevoeging kunnen cv’s en kookapparatuur in de Nederlandse huishoudens hier op draaien. Deze installatie staat op een terrein van 12 hectare en krijgt een capaciteit van 180.000 m3 stikstof per uur.

  Dit grote project heeft veel verschillende kenmerken, elk kenmerk geeft precies aan hoe uniek deze stikstoffabriek is.
  Het project is groot en complex; groot door de omvang en complex door de hoogtes. Het plafond wat op 20 meter hoogte geplaatst moest worden was erg lastig te bereiken, dit kwam door de vakwerkspanten op 16 meter hoogte. Het hoofdgebouw is opgedeeld in 8 compartimenten. Ieder compartiment was vanaf het begin voorzien van gigantische compressoren. Dit betekende dat er met veel mensen binnen een klein werkgebied gewerkt moest worden. Dit brengt de nodige veiligheidsmaatregelen met zich mee.

  Alle compartimenten zijn aan de binnenzijde rondom (inclusief plafond) voorzien van geperforeerde steenwol sandwichpanelen. Dit systeem draagt bij aan een verbeterde akoestiek. Door de toepassing van deze panelen wordt de nagalmtijd verlaagd waardoor het geluidsniveau in iedere ruimte binnen de gestelde eis blijft. Dit zorgt voor een prettige(re) werkomgeving.

  De buitengevels zijn deels voorzien van Fidji wandbeplating. Deze beplating is in Frankrijk geperst uit een door ons geleverde coil. Dit type beplating is uniek en wordt zelden in Nederland toegepast.

  Door een conflict tussen hoofdaannemer Air Products en opdrachtgever Ballast Nedam Industriebouw was het voor ons helaas niet mogelijk om het project volledig af te bouwen. Desalniettemin kijken wij vol voldoening terug op dit interessante project.

  Foto’s door: Richard Lageman en door Metaalbouw TSV

 4. Purified Metal Company

  Reacties uitgeschakeld voor Purified Metal Company

  In Farmsum, gemeente Delfzijl, hebben we bij mogen dragen bij het realiseren van de daken, gevels en binnenwanden bij deze hypermoderne metaalrecyclingsfabriek van Purified Metal Company (PMC). Het Nederlandse bedrijf beschikt over de eerste productieplaats ter wereld waar middels een uniek, gepatenteerd en zeer innovatief proces vervuild staalschroot wordt gerecycled tot een hoogwaardige grondstof voor de staalindustrie.

  Het complex bestaat globaal uit een material handling area van 3.850 m2, een melting area and laddle repair van 1.300 m2 en een casting area van 900 m2. Daarnaast zijn een functioneel kantoor van 100 m2 en een overslagterrein gerealiseerd.

  Door de gevel uit te voeren met een sandwichpaneel was het gebouw relatief snel wind- en waterdicht. Doordat er binnenin gewerkt gaat worden met gevaarlijke stoffen, waaronder asbest, moest het gebouw volledig luchtdicht worden uitgevoerd. Een zogenoemde blower-door-test heeft bewezen dat dit is gelukt.

Meer informatie of een afspraak?