U bent hier: Home - Stikstoffabriek
U bent hier: Home - Stikstoffabriek

Stikstoffabriek

Locatie: Zuidbroek

Eind 2020 kregen wij bij Metaalbouw TSV de aanvraag binnen voor het mee bouwen aan de stikstoffabriek in Zuidbroek. In april 2021 zijn wij gestart met de engineering van deze fabriek. Vanaf juni 2021 is ons montage team aan de slag in Zuidbroek.

Op deze locatie wordt er gebouwd aan de nieuwe stikstoffabriek. Deze stikstoffabriek zorgt ervoor dat er stikstof toegevoegd kan worden aan hoog calorisch (import)gas, door deze toevoeging kunnen cv’s en kookapparatuur in de Nederlandse huishoudens hier op draaien. Deze installatie staat op een terrein van 12 hectare en krijgt een capaciteit van 180.000 m3 stikstof per uur.

Dit grote project heeft veel verschillende kenmerken, elk kenmerk geeft precies aan hoe uniek deze stikstoffabriek is.
Het project is groot en complex; groot door de omvang en complex door de hoogtes. Het plafond wat op 20 meter hoogte geplaatst moest worden was erg lastig te bereiken, dit kwam door de vakwerkspanten op 16 meter hoogte. Het hoofdgebouw is opgedeeld in 8 compartimenten. Ieder compartiment was vanaf het begin voorzien van gigantische compressoren. Dit betekende dat er met veel mensen binnen een klein werkgebied gewerkt moest worden. Dit brengt de nodige veiligheidsmaatregelen met zich mee.

Alle compartimenten zijn aan de binnenzijde rondom (inclusief plafond) voorzien van geperforeerde steenwol sandwichpanelen. Dit systeem draagt bij aan een verbeterde akoestiek. Door de toepassing van deze panelen wordt de nagalmtijd verlaagd waardoor het geluidsniveau in iedere ruimte binnen de gestelde eis blijft. Dit zorgt voor een prettige(re) werkomgeving.

De buitengevels zijn deels voorzien van Fidji wandbeplating. Deze beplating is in Frankrijk geperst uit een door ons geleverde coil. Dit type beplating is uniek en wordt zelden in Nederland toegepast.

Door een conflict tussen hoofdaannemer Air Products en opdrachtgever Ballast Nedam Industriebouw was het voor ons helaas niet mogelijk om het project volledig af te bouwen. Desalniettemin kijken wij vol voldoening terug op dit interessante project.

Foto’s door: Richard Lageman en door Metaalbouw TSV

Projectinformatie

Ballast Nedam
Wieman architecten
6 maanden
17009 m2 sandwichpanelen, 2324 meter hoeklijnen, 3069 meter U-profielen, 4315 meter dilatatieprofielen, 831 meter zetwerk, 2088 meter sendzimir verzinkte stalen Z-profielen, 1157 stuks klangen.

Producten gebruikt voor dit project

Sandwichwand Sandwich dak

Meer informatie of een afspraak?