U bent hier: Home - AKF WMD Drinkwater
U bent hier: Home - AKF WMD Drinkwater

AKF WMD Drinkwater

Locatie: Emmen

In 2019 zijn wij door Visser & Smit Bouw gevraagd om als bouwpartner aan te sluiten bij dit project. Wij mochten meedenken over de gevelsystemen bij het project “AKF” van WMD Drinkwater in Emmen. Een mooie uitdaging en precies waar onze passie ligt! Meedenken in een gevelsysteem dat esthetisch, akoestisch, constructief en bouwfysisch klopt.

Tijdens dit nieuwbouwproject zijn er 8 grote ketels geplaatst die het water moeten gaan zuiveren op een speciale methode via een AKF-installatie. AKF staat voor Actief Kool Filtratie, dit zorgt er voor dat het drinkwater nog schoner wordt. Het drinkwater wordt door grote ketels geleid waar er koolstofkorrels aan worden toegevoegd. De ketels hebben een groot formaat (9,5 meter hoog en 4.5 meter breed), de ketels staan in het gebouw en zijn voor de montage van de staalconstructie geplaatst. Wij hebben er uiteindelijk een mooi jasje omheen mogen zetten.

De gevel is opgebouwd uit sandwichpanelen die weer zijn voorzien van verticale en horizontale aluminium omegaprofielen. Voor de looks van het gebouw is er gekozen voor een bijzonder type hout van Burned Wood. Het bedrijf Burned Wood uit Enschede heeft het duurzame Accoya hout gebrand door middel van de Japanse techniek genaamd Shou Sugi Ban. Accoya is duurzaam hout van de uit Nieuw-Zeeland afkomstige Radiata Pine. Door het hout te acetyleren* wordt er voor gezorgd dat het hout niet rot, krimpt, vervormt of opzwelt. Burned Wood heeft de hoogst haalbare duurzaamheidsklasse, dit komt doordat het hout wordt gebrand. Hierdoor ontstaat een zwarte koollaag.

Kortom een mooi en uniek project met nieuwe uitdagingen voor zowel de mensen van calculatie, engineering en projectleiding maar zeker ook voor onze montage. Het toepassen van houten gevelelementen is voor ons niet alledaags maar zeker interessant en uitdagend.

Fotografie door Cora Berends – The ICompany

*Acetyleren is een techniek die wordt toegepast om de eigenschappen van hout te verbeteren.

Burned Wood

Burned Wood is altijd duurzaam, circulair, FSC, van hoge kwaliteit en met een lange levensduur.

Projectinformatie

Visser en Smit Bouw
Sax Architecten
Juni 2021 - Maart 2022
2022
457m2 sendzimir verzinkte stalen dakplaten, type 158/750, dikte 1 mm, voorzien van perforatie. 563m2 sandwichpanelen, type 100/1000, verticaal gemonteerd. 429m2 Burned Wood 409m1 aluminium omegaprofielen. 802 aluminium omegaprofielen. 28m2 alucobond elementen. 428m1 diverse soorten zetwerk

Producten gebruikt voor dit project

Zetwerk & Specials Aluminium composiet Warm dak

Meer informatie of een afspraak?